Jelentkezés az I-es fokozati kollokviumra

Kollokvium tanítóknak, óvópedagógusoknak – Kolozsvár: 2021. február 1., 9.00 óra, Zoom felület: Link, Meeting ID: 979 8216 1425, Passcode: 08mdaT. A tanítók és óvodapedagógusok töltsék fel a kutatási tervet az alábbi linkre. Link

A kollokviumra jelentkezés feltétele a kollokviumi díj befizetése (350 lej), melyet a következő bankszámlaszámra lehet befizetni: RO35TREZ21620F330500XXXX deschis la BN Trezoreria Cluj, Cod fiscal 4305849, megjegyzésben feltüntetve a következőt: taxa pentru colocviu de grad did. I- linia maghiară, a címzetthez pedig: „UBB-DPPD”. A díj befizethető bármelyik Postán vagy banki átutalással. A díj kifizetését nem fogadják el más alkalmazásokon, mint például Revolut, Pago, BT Pay stb. A díj befizetésének igazolását elektronikus formában kell benyújtsák a bizottságnak a kollokvium során. Előzetes egyeztetés alapján a következő témakörök közül lehet választani. A témakörök tájékoztató jellegűek.

Előzetes egyeztetés alapján a következő témakörök közül lehet választani. A témakörök tájékoztató jellegűek.

A Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet keretében a következő témakörökhöz kapcsolódóan lehet az egyes szakirányítókhoz bejelentkezni:

Kolozsvár

A kollokviumra való jelentkezéshez kötelező a kutatási terv elkészítése és egy vezetőtanárral való előzetes egyeztetés. A kutatási terv bemutatása képezi a kollokviumot. A vezetőtanárokkal e-mailen vagy személyesen vehetik fel a kapcsolatot. Ha a vezetőtanár elutasítja a jelentkezést, akkor lehetőségük van más vezetőtanárhoz jelentkezni. A vezetőtanárok elutasíthatják a jelentkezést, ha van már 10 jelöltjük vagy ha a téma nem a szakterületükhöz tartozik.

Kollokviumi követelmények

Kutatási terv

Az I. fokozatra jelentkező pedagógusok felvételéről a kijelölt bizottság a jelöltekkel folytatott beszélgetés (kollokvium) alapján dönt. Az I. fokozati tudományos dolgozat egy jövőbeni hosszú távú kutatómunka eredménye kell legyen, ennek megfelelően, tükröznie kell a jelöltnek a választott témában való elmélyülését, a kritikai elemzés képességét, illetve az empirikus vizsgálat lebonyolításához szükséges ismereteket és adottságokat (pl. a probléma és a hipotézisek megfogalmazása, a kutatási módszerek kiválasztása, a mintaválasztás módja, az adatgyűjtés lebonyolítása, az adatok feldolgozása, elemzése és az értelmezése). Tehát a kollokvium témája a jelöltnek a 2020-2022 közötti időszakot felölelő tudományos munkájának a kutatási terve lesz, melyet az alábbi szempontok szerint kell kidolgozni és bemutatni.

  1. A dolgozat címe magyar és román nyelven
  2. A szerző neve (családnév, leánykori családnév, keresztnév, affiliációja (munkahelye), e-mail cím, telefonszám). 
  3. A kutatási probléma bemutatását néhány mondatban, külön megindokolva azt, hogy a jelölt miért tartja fontosnak a témaválasztást
  4. A vizsgált változók leírását, illetve a változók közötti összefüggéseket vázoló hipotéziseket
  5. A kutatás módszertani ismertetését: a módszerek ismertetését, a vizsgálati minta leírását, a konkrét vizsgálati eljárás lebonyolításáról szóló információkat, az adatfeldolgozás és elemzés módszereit, illetve a várható eredményeket és azok hasznosulási lehetőségeit
  6. A kutatás lebonyolításának a pontos időbeni beütemezését, a kutatómunka megkezdésétől egészen a dolgozat leadásáig
  7. Mellékletek, amelyek tartalmazhatják a vizsgálati eszközök bemutatását (pl. megfigyelési séma, kérdőív-, teszt-tervezet), indokolt esetben etikai nyilatkozatot, arra vonatkozóan, hogy a kutató tisztában van azzal, hogy milyen etikai normákat kell érvényesítnie a vizsgálatban résztvevő személyekkel szemben.

A kutatási tervben minden felsorolt pontnak kötelezően szerepelnie kell, kivételt képez a mellékletekre vonatkozó előírás. Ezen kívül a terv végén kötelezően szerepelnie kell 5-10 olyan szakirodalmi hivatkozásnak, amelyek szorosan kapcsolódnak a kutatás témájához.

Formai követelmények: Times New Roman 12-es betűmérettel, másfeles sorközzel és sorkizárással szerkesszék. A maximális terjedelem 4 oldal. A kezdőlapon kötelező feltüntetni a jelölt nevét, az oktatási intézményt, ahol dolgozik, illetve a dolgozat munkacímét.

A kutatási tervet nem kell az iratkozáskor benyújtani.