III. évesek a kolozsvári Puck bábszínház színpadán

A Puck Bábszínház színpadán játszottak a kolozsvári III. éves hallgatók. Rendező: Palocsay Kisó Kata

A BBTE tanítóképzősei szívesen ismerkednek a bábozással, bábtechnikákkal. Az Iskola másképp héten a vizsgaelőadásukra készített műsorral kedveskedtek azoknak az óvodás és kisiskolás gyermekeknek, akikhez pedagógiai gyakorlatra járnak. A jelenetek témájának kiválasztása, a szövegek megírása vagy megtalálása, a zenék hozzárendelése, a bábok megtervezése és kivitelezése mind-mind a tanítójelöltek ötletességét és igényességét dicséri.

„Egyedüli lehetőségünk, feladatunk, mind szülőknek, mind pedagógusoknak a gyermekeknek módot adni arra, hogy teljesítsék ki, vigyék tovább kisgyermekkoruk minden adományát, képességét: hogy maradjanak szabadszellemű, önálló gondolkodású, lázadni képes, igazságérzettel bíró, egyenes gerincű felnőttek: hogy ne veszítsék el a kíváncsiságukat a körülöttük levő, őket körülvevő világ megértésében, felfedezésében, hogy ne felejtsék el, hogy az életnek örülni lehet: a napfénynek, a játéknak, a művészetnek, a barátságnak, a nevetésnek, éneknek, táncnak, zenének, az anyanyelv szépségének, a természet csodáinak, a szülőföld erejének, a család szeretetének, az emberek iránti bizalomnak. Az álmaikat tartsák meg, ne feledjék el!” (Kovács Ildikó)

Gratulálunk hallgatóinknak és köszönet Palocsay Kisó Katának fáradhatatlan munkájáért.

A továbbiakban Kocsis Tünde írását adjuk közre az előadásról, amely a PUCK Bábszínház honlapján jelent meg.

babszinhaz7  babszinhaz6

Tancik játszottak a Puck Bábszínházban

„Csak tiszta szívvel lehet bábozni, mert csak gyermekhittel lehet életrekelteni a bábut…” – kezdte Kovács Ildikó szavaival A tancik játéka című bábos jelenetek felvezetőjét a diákok irányító tanára, Palocsay Kisó Kata. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem 37 végzős tanítóképző szakos diákja április 20-án − a megjelentóvodások és kisiskolások örömére − hat jelentet adott elő, amelyekben életre keltették a háztartási eszközöket, megjelenítették a szüretnek a hangulatát népzenével, mondókákkal; az évszakok színességét, a bolygók játékos találkozását, két felhőtestvér kapcsolatát, végül a Janikovszky Éva Velem mindig történik valami című elbeszélésének felhasználásával készült bábjáték végighaladt a születés, gyermekkor, kamaszkor, felnőtt és idős kor állomásain.

Demény Piroska, a tanítóképzősök egyetemi oktatója vezette fel a jelenteket, amelyek témája, szövege, zenéje, illetve a tér és a különböző fajtájú bábok − mind a diákok elképzelése, tervezése és kivitelezése.

A jelenetek közvetlen hangulata a végzős tancik, az óvodák és elemi iskolák pedagógusai, valamint a bábszínház képviselői között megvalósult kerekasztal-beszélgetésen folytatódott.

babszinhaz3 babszinhaz1

A Puck Bábszínház egy a hétköznapokban is nyitott „játszóházként”, befogadó kulturális központként szeretne beépülni a köztudatba. Fontos a pedagógusok visszajelzése az előadásokra, illetve a folyamatos kapcsolattartás és együttműködés. Ennek érdekében a pedagógusok külön meghívottai lesznek az új előadásokat megelőző nyilvános főpróbáknak. A pedagógusoktól érdekes, értékes szövegeket, az óvodásoktól, iskolásoktól pedig az előadásokra reflektáló rajzokat, festményeket vár a bábszínház.

Örömmel fogadta Batiz Elly, az óvónők és tanítók Kolozs megyei tanfelügyelője a bábszínház „nyitását” és elmondta, hogy örömmel látja azt is, hogy a pedagógusnak készülő diákok mennyire kreatívak, hiszen ez ahhoz hogy boldog, kiegyensúlyozott és kreatív gyerekeket neveljenek, nagyon szükséges. A mai gyerekek különösen vizuálisak, így kiemelten hangsúlyos a látvány és a változatosság − mondta.

A találkozó kvintesszenciája szerint, mind a bábszínházi előadásoknak, mind a tanítói munkának az őszinteség, hitelesség és igényesség legyen a mércéje.

Kocsis Tünde

Forrás: http://www.teatrulpuck.ro/hu/

babszinhaz5 babszinhaz8