Alapképzés

ÓVODAI ÉS ELEMI OKTATÁS PEDAGÓGIÁJA SZAK
(BA, 3 éves alapképzés)

 

Felvételi kritériumok

 • Kizáró jellegű szóbeli próba: kommunikációs készségek (olvasástechnika, szövegértés, -értelmezés, véleménynyilvánítás, érvelés); szociális interakciós készségek, pl. megadott rövid szöveg vagy szövegrészlet felolvasása, a szöveg értelmezése, beszélgetés adott kérdések mentén a szöveggel kapcsolatosan, véleménynyilvánítás, érvelés.
 • 100% – az érettségi átlag

Azonos átlagok esetében:

 • Magyar nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy (román nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy azok számára, akik román tannyelvű középiskolában érettségiztek);
 • Az érettségi második írásbeli vizsgáján szerzett jegy.

Ha a jelentkező nem érettségizett magyar nyelvből, akkor magyar nyelvvizsgán kell részt vennie, amelyet júliusban (időpont pontosítás alatt) szervezünk meg. A nyelvvizsga ebben az esetben kötelező, kizáró jellegű és a beiratkozás előfeltétele.

Helyek száma a júliusi felvételin:

 • nappali – államilag támogatott, ingyenes –   Pontosítás alatt
 • nappali – fizetéses (Tandíj: 3200 RON/év) – Pontosítás alatt

Az ingyenes helyek évente a tanulmányi eredmények alapján újraelosztásra kerülnek.

Beiratkozás:

 • Helyszín: Online
 • Beiratkozási időszak: 2023. július 10-én 9.00 órától – 2023. július 13-án 13.00 óráig folyamatosan.
 • Beiratkozási díj: 300 RON (a beiratkozási platformon lehet fizetni)
 • kedvezményes beiratkozási díjban részesülnek az állami tanügyi rendszerben dolgozó pedagógusok gyermekei, valamint a BBTE alkalmazottai és azok gyermekei (a kedvezményes beiratkozási díj összege: 50 RON)
 • Szükséges iratok: 

– beiratkozási formanyomtatvány (az online platformon kitölthető)
– érettségi oklevél vagy igazolás (igazolás csak 2023 -as végzősök esetében elfogadott) és a törzskönyvi kivonat (Foaie matricolă)
– születési bizonyítvány
– személyi igazolvány
– második szakra történő iratkozás esetén a licensz diploma vagy igazolás, amely az adott egyetemi kar által kibocsátott, jelenlegi hallgatói státuszt igazolja (amennyiben a jelentkező még nem fejezte be előző egyetemi tanulmányait+igazolás az államilag támogatott évek számáról)
– orvosi igazolás

– a beiratkozási díj az online rendszerben fizethető

 • Az adatok regisztrálására vonatkozó fellebbezéseket 2023. július 14-én lehet benyújtani 14,00 – 16,00 óra között, a következő e-mail címen: admitere.psiedu@gmail.com

Nemzetközi beiratkozás (a tanulmányok elismertetésének módja)

Azok a jelentkezők, akik nem Romániában érettségiztek, mindenek előtt a Nemzetközi Kapcsolatok osztálytól kell visszajelzést kapjanak a honosított oklevél meglétéről. Ezt követik az online iratkozásnak a tájékoztatóban is bemutatott lépései.

 

A kizáró jellegű szóbeli próba időpontja: 2023. július 17 – Helyszín: Szatmárnémeti – Petőfi Sándor utca, 47, I emelet, 4 – es terem
A kizáró jellegű szóbeli próba eredményeinek kifüggesztése: 2023. július 18
Felvételi eredmények kifüggesztése: 2023. július 20 – 16,00 óra után
Az elnyert hely megerősítése: 2023. július 21, 22 (július 22 -én 13,00 óráig)

Azok a felvételizők, akik a bejutási listán szerepelnek, 2023. július 21 – 22  között (július 22 – én 13.00 óráig) foglalhatják el online az elnyert helyet, majd az újraelosztást követően 2023. július 24,25 – én. Azok a hallgatók, akik nem foglalják el az elnyert helyet a jelzett periódusban, elveszítik az elnyert helyüket. A megürült helyekre  felkerülnek a rangsorban a helyüket megerősített felvételizők, akik kérvényezték a hely újraelosztását.

Az elnyert hely megerősítése a következőképpen történik:
 1. A felvételi online felületére fel kell tölteni a kitöltött és aláírt beiskolázási szerződést és a nyilatkozatot egy pdf dokumentumba. A beiskolázási szerződés és a nyilatkozat kitöltése, valamint ezeknek az aláírása elektronikus formátumban történik, a nyomtatványnak külön erre a célra szolgáló mezői vannak.
 2. Amennyiben költségtérítéses helyet foglal el, a hely visszaigazolásához ki kell fizetni a tandíj első részletét (800 RON). A tandíj egy összegben való befizetése esetében, 10%-os kedvezményben   részesülnek (2880 RON).
 3. Az online visszaigazolást követően, 2023. július 21,22 – én le kell adni a titkárságon az iratkozáskor online feltöltött dokumentumok eredeti példányait, valamint 2 db. 3/4-es fényképet egy irattartó dossziéban (Dosar plic)
 Újraelosztás kérvényezése

A várólistán szereplő hallgatók online (a felvételi programban) kérvényezhetik a helyek újraelosztását 2023. július 21,22 -én, ahhoz hogy a megüresedett helyekre bekerülhessenek. Amennyiben ezt nem teszik meg, elveszítik ezt a bekerülés lehetőségét.

 Bővebb információk:

– Munkanapokon  9,00 – 16,00 óra között a 0261  – 711789 -es telefonszámon

– A BBTE – Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat Facebook oldalon

– A iulia.csaki@ubbcluj.ro e-mail címen