Alapképzés

ÓVODAI ÉS ELEMI OKTATÁS PEDAGÓGIÁJA SZAK

(BA, 3 éves alapképzés)

Júliusi felvételi eredmények

Felvételi kritériumok

1. Kizáró jellegű szóbeli: kommunikációs készségek (olvasástechnika, szövegértés, -értelmezés, véleménynyilvánítás, érvelés); szociális interakciós készségek, pl. megadott rövid szöveg vagy szövegrészlet felolvasása, a szöveg értelmezése, beszélgetés adott kérdések mentén a szöveggel kapcsolatosan, véleménynyilvánítás, érvelés.

2. 100% ‐ az érettségi átlag

Azonos átlagok esetében:

Magyar nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy (román nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy azok számára, akik román tannyelvű középiskolában érettségiztek);

Az érettségi második írásbeli vizsgáján szerzett jegy.

Ha a jelentkező nem érettségizett magyar nyelvből, akkor magyar nyelvvizsgán kell részt vegyen. A nyelvvizsga ebben az esetben kötelező, kizáró jellegű és a beiratkozás előfeltétele.

Fontos fejlesztendő kompetenciák:

Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakra készülőknek szíves figyelmükbe ajánljuk, hogy a jövendőbeli szakmájukban szükségük lesz a következő készségekre, kompetenciákra. Ezek a szak elvégzését is nagymértékben segítik.

  • zenei kompetenciák és más művészeti ágak;
  • mozgáskultúra és sport;
  • angol nyelvtudás;
  • beszédtechnika;
  • szervezői kompetenciák;
  • számitógépes készségek.

Helyek száma (2021 július):

nappali – ingyenes – 18

nappali – fizetéses – 17 (Tandíj: 2900 RON)

Az ingyenes helyek évente a tanulmányi eredmények alapján újraelosztásra kerülnek.

Beiratkozás

Helyszín: online (az  oldalon a jobb felső sarokban kiválasztható a magyar nyelv és a marosvásárhelyi tagozat).

Beiratkozási időszak: 2023. július 10., 11., 12., 13., 9.00 órától 13.00 óráig folyamatosan, a következő honlapon: psiedu.ubbcluj.ro

Beiratkozási díj: 250 RON

Ügyintézési díj:  50 RON

kedvezményes beiratkozási díjban részesülnek az állami tanügyi rendszerben dolgozó pedagógusok gyermekei, valamint a BBTE alkalmazottjai és azok gyermekei (a kedvezményes beiratkozási díj összege: 50 RON)

Telefonszám: +40265311665 (ügyintézés 9.00-13.00 óra között)

Nemzetközi beiratkozás

Azok a jelentkezők, akik nem Romániában érettségiztek, a beiratkozás előtt a Nemzetközi Kapcsolatok osztálytól kell visszajelzést kapjanak a honosított oklevél meglétéről. Ezt követi majd az online iratkozás. Fontos tudni, hogy a szak elvégzéséhez felsőfokú román nyelvtudás szükséges. Bár nem szükséges a felsőfokú nyelvvizsga, felsőfokú nyelvtudás nélkül nem teljesíthetőek a román nyelv és a román nyelv oktatásának módszertana című tantárgyak.

Útmutató a felvételi alkalmazáshoz

Részletes felvételi tájékoztató 2022 – Letöltöm

Az adatok regisztrálására vonatkozó fellebbezéseket 2022. július 16-án lehet benyújtani, 9.00-13.00 óra között a következő e-mail címen:

admitere.psiedu@gmail.com

Kizáró jellegű szóbeli próba

Időpont: 2022. július 18. Beosztás

A szóbeli eredmények kifüggesztése és a fellebbezések benyújtásának időpontja: 2022. július 19–21, 13.00 óráig.

Az elnyert hely megerősítése

Azok a felvételizők, akik a bejutási listán szerepelnek, 2022. július 21–23. között, 12.00 óráig foglalhatják el online az elnyert helyet, majd az újraelosztást követően 2022. július 25–26. között, 13.00 óráig. Azok a hallgatók, akik nem foglalják el az elnyert helyet a jelzett periódusban elveszítik az elnyert helyüket. A megürült helyekre automatikusan felkerülnek a rangsorban a helyüket megerősített felvételizők, akik kérvényezték a hely újraelosztását.

AZ ELNYERT HELY MEGERŐSÍTÉSE A KÖVETKEZŐKÉPPEN TÖRTÉNIK:

A felvételi online felületére fel kell tölteni a kitöltött és aláírt beiskolázási szerződést és a nyilatkozatot egy pdf dokumentumba. A beiskolázási szerződés és a nyilatkozat kitöltése, valamint ezeknek az aláírása kizárólag elektronikus formátumban történik, a nyomtatványnak külön erre a célra szolgáló mezői vannak.

Amennyiben költségtérítéses helyet foglal el, a hely visszaigazolásához ki kell fizetni a tandíj első részletét – 725 RON (a tandíj egy összegben való befizetése esetében, 10%-os kedvezményben részesülnek – 2610 RON).

A beiskolázási szerződés kitöltésekor be kell írni a kar nevét, a szakterületet és a szak nevét román nyelven, ezek a következők:

A kar neve: Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

A szakterület: Domeniul Științe ale educației 

A szak neve: Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar (în limba maghiară la Tg.-Mures)

Képzési szint: Nivel licență

Újraelosztás kérvényezése

A várólistán szereplő hallgatók online (a felvételi programban) kérvényezhetik a helyek újraelosztását 2022. július 25–26. között, 13.00 óráig, ahhoz hogy a megüresedett helyekre bekerülhessenek. Amennyiben ezt nem teszik meg, elveszítik ezt a bekerülés lehetőségét.

Ha az újraelosztás után (miután elfoglalta a tandíjas helyet) tandíjmentes helyre kerül, akkor el kell foglalnia a tandíjmentes helyet is és egy új beiskolázási szerződést és nyilatkozatot kell feltölteni a platformra.

Bővebb információk és eligazítás:

– Munkanapokon  9,00 – 13,00 óra között 0265.311.665-ös telefonszámon

– A BBTE – Marosvásárhelyi Tagozat Facebook oldalon: https://www.facebook.com/bbtemarosvasarhely/