Alapképzés

ÓVODAI ÉS ELEMI OKTATÁS PEDAGÓGIÁJA SZAK

(BA, 3 éves alapképzés)

A 2024 nyári felvételi tudnivalók

Felvételi kritériumok:

 • Kizáró jellegű szóbeli próba: kommunikációs készségek (olvasástechnika, szövegértés, -értelmezés, véleménynyilvánítás, érvelés); szociális interakciós készségek, pl. megadott rövid szöveg vagy szövegrészlet felolvasása, a szöveg értelmezése, beszélgetés adott kérdések mentén a szöveggel kapcsolatosan, véleménynyilvánítás, érvelés.
 • 100% – az érettségi átlag

Azonos átlagok esetében:

 • Magyar nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy (román nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy azok számára, akik román tannyelvű középiskolában érettségiztek);
 • Az érettségi második írásbeli vizsgáján szerzett jegy.

Ha a jelentkező nem érettségizett magyar nyelvből, akkor magyar nyelvvizsgán kell részt vennie, amelyet júliusban (időpont pontosítás alatt) szervezünk meg. A nyelvvizsga ebben az esetben kötelező, kizáró jellegű és a beiratkozás előfeltétele.

Helyek száma a 2024 nyári felvételin:

 • nappali – államilag támogatott, ingyenes – 
 • nappali – fizetéses (Tandíj: 3500 ron/év) –
 • távoktatás – fizetéses (Tandíj: 3500 ron/év) – 50 hely

Az ingyenes helyek évente a tanulmányi eredmények alapján újraelosztásra kerülnek.

Beiratkozás:

 • Helyszín: Online ITT (az online beiratkozási platform júliusban lesz elérhető)
 • Beiratkozási időszak: 2024. július 15-én 9.00 órától – 2024. július 18-án 16.00 óráig (FIGYELEM a platform 18-án 16.00 órakor zárul) folyamatosan.
 • Beiratkozási díj: 350 RON (a beiratkozási platformon lehet fizetni)
  • Tudnivalók a kedvezményes beiratkozási díjakról a szabályzatban találhatók: ITT
 • Szükséges iratok: 
  • beiratkozási formanyomtatvány (az online platformon kitölthető)
  • érettségi oklevél vagy igazolás (igazolás csak 2024 -es végzősök esetében elfogadott) és a törzskönyvi kivonat (Foaie matricolă)
  • születési bizonyítvány
  • személyi igazolvány
  • második szakra történő iratkozás esetén a licensz diploma vagy igazolás, amely az adott egyetemi kar által kibocsátott, jelenlegi hallgatói státuszt igazolja (amennyiben a jelentkező még nem fejezte be előző egyetemi tanulmányait+igazolás az államilag támogatott évek számáról. 
  • orvosi igazolás, a háziorvostól igényelhető és igazolja, hogy a jelentkező a felsőoktatásban tanulhat (apt/ă să urmeze un ciclu de studii superioare)
  • a beiratkozási díj az online rendszerben fizethető
  • Fontos: azok az iratkozók, akik már elfoglaltak I éven államilag támogatott helyet, más szakon vagy egyetemen, be kell jelöljék ezt az iratkozási rendszerben, és igazolást kell feltölteni az államilag támogatott évek számával.

Nemzetközi beiratkozás (a tanulmányok elismertetésének módja)

Azok a jelentkezők, akik nem Romániában érettségiztek, mindenek előtt a Nemzetközi Kapcsolatok osztálytól kell visszajelzést kapjanak a honosított oklevél meglétéről. Ezt követik az online iratkozásnak a tájékoztatóban is bemutatott lépései.

A felvételi menete:

2024. július 15 – 18. – Beiratkozás online platformon.

2024. július 20. – Szóbeli próba időbeosztásának kifüggesztése (itt a honlapon) és kiértesítése

2024. július 23. – Szóbeli próba (kizárólag fizikai jelenléttel)

2024. július 24. – Szóbeli próba eredményeinek kifüggesztése (itt a honlapon)

2024. július 26. – Felvételi eredmények kifüggesztése, helyek elfogadása – a jelentkezőknek az online platformon el kell fogadni a bejutási helyet.

2024. július 27 – 28., 13 óráig – A bejutási helyek elfogadása és az iratcsomó személyes leadása a titkárságon (az online platformon feltöltött iratcsomó fizikai módon való leadása)

2024. július 29. – 30., 13 óráig – A helyek elfogadása és újra elosztását követő eredmények kifüggesztése, és az újra osztásban résztvevők helyének elfogadása.

2024. július 31. – Végleges eredmények kifüggesztése, a nyári felvételi szesszió vége.

Információk forrását a Pszichológia és Neveléstudományok kar oldalán is megtalálják: ITT.

Mit jelent a helyek elfoglalása és az újraelosztás?

Azok a felvételizők, akik a bejutási listán szerepelnek, el kell foglalhatják online az elnyert helyet, majd az újraelosztást követően, csak az újraelosztásban résztvevők kell a helyek elfoglalásában részt vegyenek. Azok a hallgatók, akik nem foglalják el az elnyert helyet a jelzett periódusban, elveszítik az elnyert helyüket. A megürült helyekre  felkerülnek a rangsorban a helyüket megerősített felvételizők, akik kérvényezték a hely újraelosztását.

Az elnyert hely megerősítése a következőképpen történik:

 1. A felvételi online felületére fel kell tölteni a kitöltött és aláírt beiskolázási szerződést és a nyilatkozatot egy pdf dokumentumba. A beiskolázási szerződés és a nyilatkozat kitöltése, valamint ezeknek az aláírása elektronikus formátumban történik, a nyomtatványnak külön erre a célra szolgáló mezői vannak.
 2. Amennyiben költségtérítéses helyet foglal el, a hely visszaigazolásához ki kell fizetni a tandíj első részletét (875 RON). A tandíj egy összegben való befizetése esetében, 10%-os kedvezményben   részesülnek (3150 RON).
 3. Az online visszaigazolást követően, le kell adni a titkárságon az iratkozáskor online feltöltött dokumentumok eredeti példányait, valamint 2 db. 3/4-es fényképet egy irattartó dossziéban (Dosar plic)
Az újraelosztás kérvényezése:

A várólistán szereplő hallgatók online (a felvételi programban) kérvényezhetik a helyek újraelosztását 2024. július 27,28 -án ahhoz, hogy a megüresedett helyekre bekerülhessenek. Amennyiben ezt nem teszik meg, elveszítik ezt a bekerülés lehetőségét.

Bővebb információk:
 • Munkanapokon  9,00 -16,00 óra között a 0266-212666 -os telefonszámon
 • A BBTE -Székelyudvarhelyi Kihelyezett Tagozat Facebook oldalon
 • A zsuzsanna.szarvas@ubbcluj.ro e-mail címen