Alapképzés

ÓVODAI ÉS ELEMI OKTATÁS PEDAGÓGIÁJA SZAK

(BA, 3 éves alapképzés)

A 2023 őszi felvételi bejutási eredményei a helyek elfoglalását követően: ITT TALÁLHATÓ.

A felvételin megszerzett hely elfoglalásához itt találja az ÚTMUTATÓT!

A 2023 őszi (szeptemberi) felvételi tudnivalók:

Felvételi kritériumok

 • Kizáró jellegű szóbeli próba: kommunikációs készségek (olvasástechnika, szövegértés, -értelmezés, véleménynyilvánítás, érvelés); szociális interakciós készségek, pl. megadott rövid szöveg vagy szövegrészlet felolvasása, a szöveg értelmezése, beszélgetés adott kérdések mentén a szöveggel kapcsolatosan, véleménynyilvánítás, érvelés.
 • 100% – az érettségi átlag

Azonos átlagok esetében:

 • Magyar nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy (román nyelv és irodalomból szerzett érettségi jegy azok számára, akik román tannyelvű középiskolában érettségiztek);
 • Az érettségi második írásbeli vizsgáján szerzett jegy.

Ha a jelentkező nem érettségizett magyar nyelvből, akkor magyar nyelvvizsgán kell részt vennie, amelyet júliusban (időpont pontosítás alatt)szervezünk meg. A nyelvvizsga ebben az esetben kötelező, kizáró jellegű és a beiratkozás előfeltétele.

Helyek száma a 2023 szeptemberi felvételin:

 • nappali – államilag támogatott, ingyenes –   nincs hely
 • nappali – fizetéses (Tandíj: 3200 ron/év) – 12 hely
 • távoktatás – fizetéses (Tandíj: 3200 ron/év) – 18 hely

Az ingyenes helyek évente a tanulmányi eredmények alapján újraelosztásra kerülnek.

Beiratkozás:

 • Helyszín:Online  (Útmutató a felvételi alkalmazáshoz) – csak az iratkozás idején működik.
 • Beiratkozási időszak: 2023. szeptember 5-én.
 • Beiratkozási díj: 300 RON (a beiratkozási platformon lehet fizetni)
 • kedvezményes beiratkozási díjban részesülnek az állami tanügyi rendszerben dolgozó pedagógusok gyermekei, valamint a BBTE alkalmazottai és azok gyermekei (a kedvezményes beiratkozási díj összege: 50 RON)
 • Szükséges iratok:

– beiratkozási formanyomtatvány (az online platformon kitölthető)

– érettségi oklevél vagy igazolás (igazolás csak 2023 -as végzősök esetében elfogadott) és a törzskönyvi kivonat (Foaie matricolă)
– születési bizonyítvány
– személyi igazolvány
– második szakra történő iratkozás esetén a licensz diploma vagy igazolás, amely az adott egyetemi kar által kibocsátott, jelenlegi hallgatói státuszt igazolja (amennyiben a jelentkező még nem fejezte be előző egyetemi tanulmányait+igazolás az államilag támogatott évek számáról)
– orvosi igazolás

– a beiratkozási díj az online rendszerben fizethető

 • Az adatok regisztrálására vonatkozó fellebbezéseket 2023. szeptember 7-én lehet benyújtani 10,00 – 12,00 óra között, a következő e-mail címen: psiedu@gmail.com

Nemzetközi beiratkozás (a tanulmányok elismertetésének módja)

Azok a jelentkezők, akik nem Romániában érettségiztek, mindenek előtt a Nemzetközi Kapcsolatok osztálytól kell visszajelzést kapjanak a honosított oklevél meglétéről. Ezt követik az online iratkozásnak a tájékoztatóban is bemutatott lépései.

A kizáró jellegű szóbeli próba időpontja: 2023. szeptember 8., 9 óra – Helyszín: Székelyudvarhely, Budvár utca 2 szám, 22 – es terem

A kizáró jellegű szóbeli próba eredményeinek kifüggesztése: 2023. szeptember 9., 15 óra után.

Felvételi eredmények kifüggesztése: 2023. szeptember 11. – 16,00 óra után

Az elnyert hely megerősítése: 2023. szeptember, 11 – 12. (12 -én 13,00 óráig)

Azok a felvételizők, akik a bejutási listán szerepelnek, 2023. szeptember 11-12  között (szeptember 12 – én 13.00 óráig) foglalhatják el online az elnyert helyet, majd az újraelosztást követően 2023. szeptember 14 – én. Azok a hallgatók, akik nem foglalják el az elnyert helyet a jelzett periódusban, elveszítik az elnyert helyüket. A megürült helyekre  felkerülnek a rangsorban a helyüket megerősített felvételizők, akik kérvényezték a hely újraelosztását.

Az elnyert hely megerősítése a következőképpen történik:

 1. A felvételi online felületére fel kell tölteni a kitöltött és aláírt beiskolázási szerződést és a nyilatkozatot egy pdf dokumentumba. A beiskolázási szerződés és a nyilatkozat kitöltése, valamint ezeknek az aláírása elektronikus formátumban történik, a nyomtatványnak külön erre a célra szolgáló mezői vannak.
 2. Amennyiben költségtérítéses helyet foglal el, a hely visszaigazolásához ki kell fizetni a tandíj első részletét (800 RON). A tandíj egy összegben való befizetése esetében, 10%-os kedvezményben   részesülnek (2880 RON).
 3. Az online visszaigazolást követően, szeptember 11., 12 – én le kell adni a titkárságon az iratkozáskor online feltöltött dokumentumok eredeti példányait, valamint 2 db. 3/4-es fényképet egy irattartó dossziéban (Dosar plic)

 Bővebb információk:

Figyelem, nyári szabadság miatt augusztus 22-e után teljesítünk irodaszolgálatot!

– Munkanapokon  9,00 – 16,00 óra között a 0266-212666 -os telefonszámon, a secretarubbodorhei@gmail.com címen.